Hvordan holde seg oppdatert om de viktigste trendene i eiendomsbransjen

Vi ser en dramatisk endring i eiendomsbransjen hvor industrien tar til seg ny teknologi og automatisering for å senke kostnader og strømlinjeforme driften.

- I et endret landskap stiller leietakere og ansatte tydeligere krav til eiendomsselskapene når det gjelder fleksibilitet, bærekraft og generelt en positiv hverdag på kontoret sier administrerende direktør i Defigo, Hildur Smaradottir.

Defigo står bak en serie webinarer der selskapet inviterer med bransjeeksperter for å diskutere viktige temaer for eiendomsbransjen. Nylig var Daglig leder og Partner i Malling & Co Technology, Robert Skramstad, og leder for teknologi og kundeopplevelser i Höegh Eiendom, Lene Busund i studio for å diskutere de viktigste trendene knyttet til fleksibilitet, bærekraft og teknologi.

- Leietakernes behov har endret seg. De ønsker seg en mer hybrid arbeidsplass, der de kan komme litt senere på kontoret, der de kan samarbeide med kolleger som sitter andre steder i landet. Dette vet vi allerede, men hvordan kan eiendomsselskapene legge til rette for dette, spør Smaradottir.

Å skape en destinasjon

Ifølge Skramstad er det er viktig at man analyserer hvordan byggene faktisk brukes.

- I en perfekt verden vil teknologien ivareta alt. IT-systemer vil vite når folk kommer på jobb, om det vil være behov for kjøling og lufting, om det trengs vedlikehold eller renhold. Men vi er ikke der i dag. Vi er fortsatt avhengig av driftsorganisasjoner som gjør denne jobben. Å samle data om hvordan leietakerne bruker bygget er ekstremt viktig, sier Skramstad.

Leietakerne er opptatt av at de ansatte skal ha det bra.

- Og da er kontoret den eneste fysiske parameteren du har rundt arbeidsplassen din. Kontoret må gjøres om til en destinasjon, i form av attraktive lokaler., sier Skramstad, og legger til:

- Om du spør folk hvorfor de foretrekker å jobbe hjemmefra, vil de gjerne si at det er fordi det er lettere å konsentrere seg der. Men hvis kjøkkenbenken er bedre egnet enn arbeidsplassen din til å uføre konsentrasjonsarbeid, så har kontorlokalet feilet i oppgaven sin.

Etterspør totalløsninger

Stadig flere eiendomsselskaper opplever at det nå stilles helt konkrete krav til bærekraft. Lene Busund minner om at man må se fremover i tid. Med EUs bærekraftskrav og større fokus på ESG vil kravene fra kundene om smarte bygg og sømløse løsninger øke.

- Å investere i mer bærekraftige bygg er ikke bare riktig fra et moralsk perspektiv, det er også et valg som gir mening økonomisk. Jeg tror ikke man har råd til å sitte på gjerdet og vente for lenge, sier Busund.

Selskaper som Höegh Eiendom ønsker seg nå teknologiselskaper som kan levere totalløsninger fremfor bitvise produkter.

- Vi ser veldig mange selskaper som har veldig gode pitcher og leverer del-løsninger, men det vi trenger er helhetlige konsepter. Vi må ha fokus på brukervennlighet, men vi må også fokusere på sikkerhet, på GDPR og mange andre parametere for å være konkurransedyktige. Og vi må unngå for høye driftskostnader, sier hun.

Løsningen ligger i samarbeid.

- Små «start-ups» og store, veletablerte selskaper som Schneider og ABB må samarbeide. De må åpne opp og dele sine APIer, slik at de kan fokusere på rimeligere felles løsninger til lavere pris, konkluderer Busund.

Eiendomsbransjen er i endring. I Defigos månedlige webinarer diskuterer bransjeeksperter de viktigste og mest relevante trendene. Følg dem her!


Innholdsfortegnelse

Eksperter på adgangskontroll

Dykk ned i de nyeste trendene, dra nytte av ekspertanalyser, delta i relevante webinarer med bransjeledere, og oppdag banebrytende teknologier. Alt samlet ett sted for deg som ønsker å følge med på trender i teknologi og eiendom.